Conferentie

Algemene vergadering en inspiratiesessies

Donderdag 22 april 2021 | Online

Aanmelden voor de livestream kan tot en met 16 april. Mocht jij of een collega geen uitnodiging hebben ontvangen, laat het dan weten via info@ingrado.nl, dan sturen we de uitnodiging met de persoonlijke inschrijflink. 

Tijdens de Algemene Vergadering presenteren we onder andere de resultaten van Ingrado van het afgelopen jaar. Aansluitend volgt de inspirerende keynote van Esther van der Voort.  

Programma AV donderdag 22 april  
09.30 – 10.00 uur Inloop 
10.00 – 11.15 uur Algemene Vergadering  
11.15 – 11.45 uur Pauze 
11.45 – 12.15 uur Keynote speaker: Esther van der Voort 

Keynote speaker: Esther van der Voort 
Net een beetje anders, een tikje eigenwijs, scherp en met humor. Dat is Esther van der Voort. Een verfrissende verschijning met als passie: mensen verbinden. Een dag is pas geslaagd als mensen elkaar gevonden hebben op inhoud, in sfeer of in de lach. Esther is doelgericht dat kan ook niet anders als moeder van vier kinderen. Laat je inspireren en verrassen! 

Graag zien we je donderdag 22 april via de livestream!   

 

Inspiratiessessie in de week van 19 april 2021 
Zoals je van Ingrado gewend bent organiseren we altijd een werkconferentie op de dag van onze Algemene Vergadering. Nu we alles online verzorgen hebben we op de dagen rondom deze vergadering verschillende sessies georganiseerd.  

We willen de belasting door online sessies niet te veel en te zwaar maken in deze periode. Vandaar dat we meer van dit soort sessies gaan organiseren in de komende maanden. Informatie volgt via onze website en nieuwsbrief.  

Routekaart voor RMC - maandag 19 april 11.00-12.30 uur 
In de periode van september tot december 2020 heeft Ingrado met het veld de routekaart voor RMC ontwikkeld. De routekaart beschrijft een methodische werkwijze voor RMC en sluit aan op de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) die in 2017 is ontwikkeld voor leerplichtige kinderen en jongeren. De routekaart voor RMC heeft betrekking op jongeren van 18 tot 23 jaar en indien mogelijk tot 27 jaar. 

De routekaart is bedoeld als handreiking, een hulpmiddel bij de uitvoering van de taken van de RMC. Het is een methodische beschrijving die je ondersteunt bij het waarborgen van de kwaliteit in de aanpak van schoolverzuim, schooluitval of maatschappe­lijke uitval. Zo dragen we bij aan een resultaatgerichte begeleiding voor alle jongeren in de RMC doelgroep. 

Wil je meer weten over de routekaart? Sluit dan aan bij deze workshop. De volgende zaken komen aan de orde: 

  • Hoe is de routekaart tot stand gekomen; 
  • Wat is het doel van de routekaart; 
  • Hoe kun je de routekaart gebruiken; 
  • Wat mis je in deze routekaart; 
  • Wat heb je nodig om de routekaart te gebruiken? 
  • Hoe wil jij hem gaan gebruiken?  

Ouderbetrokkenheid en verzuimbeleid - dinsdag 20 april 13.00-14.30 uur (VOL)
Verslag van het onderzoek over hoe ouders de samenwerking met school en de leerplichtambtenaar rond schoolverzuim ervaren. Wanneer sprake is van verzuim, is er in eerste instantie contact tussen ouders en school. In een later stadium kunnen ook de leerplichtambtenaar of hulpverlenende organisaties betrokken worden. De mate waarin ouders, kind, school en andere disciplines samenwerken en de kwaliteit van het contact met ouders en kind, is van groot belang voor het succes van de preventie van verzuim maar zeker ook in het herstellen van de aanwezigheid van de leerling op school. Ouders zijn een belangrijke partner in de aanpak van verzuim en moeten hierin betrokken worden. Dit vraagt om een goede communicatie. Maar is die er ook? 

Dit is een interactieve workshop. We gaan met elkaar aan de slag met de praktijk en de theorie. Om dit goed (digitaal) te kunnen doen, is het aantal deelnemers beperkt. Het maximale aantal deelnemers: 12. 

Verzuim is uit. Aanwezigheid is de nieuwe term! - dinsdag 20 april 15.00-16.30 uur (VOL)
René Halberstadt en Henrie Mastwijk, projectleiders bij Ingrado nemen je mee in het nieuwe denken vanuit aanwezigheid in plaats van verzuim. Omdenken in aanwezigheid geeft een ander inzicht en een andere kijk op verzuim. Waar afwezigheid uitgaat van een oorzaak bij de individuele leerling of ouders, gaat aanwezigheid juist uit van een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokkenen (ouders, kinderen en onderwijs). Het vergroten van de aanwezigheid kan dan ook als de beste stap in de preventie van verzuim worden genoemd. Idealiter zouden we het daarom niet over een afwezigheids-(verzuim)registratie moeten hebben, maar over een aanwezigheidsregistratie. 

Dit is een interactieve workshop. We gaan met elkaar aan de slag met de praktijk en de theorie. Om dit goed (digitaal) te kunnen doen, is het aantal deelnemers beperkt. Het maximale aantal deelnemers: 12. 

Lezing Mandy van der Gaag: Voorkomen voortijdig schoolverlaten - woensdag 21 april 10.00 - 11.30 uur 
Hoe gaat het proces van voortijdig schoolverlaten (VSV) in zijn werk? Hoe kun je dit proces effectief bijsturen om VSV te voorkomen? Hoe zet je een VSV-preventie programma op met hoge kans van slagen? En hoe past dit alles binnen het Nederlandse VSV-beleid? 

Mandy van der Gaag, assistant professor ontwikkelingspsychologie bij de Universiteit van Groningen en projectleider van u-can-act, beantwoordt deze vragen in haar lezing over effectieve methodieken om voortijdig schoolverlaten te voorkomen op het mbo. Na de lezing is er de mogelijkheid om vragen te stellen of een discussie aan te gaan. 

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebundeld in het boek Voortijdig Schoolverlaten Voorkomen: perspectieven van wetenschap, praktijk en beleid. U-can-Act streeft naar een samenhangende, effectieve aanpak van vsv, waarbij de jongere centraal staat. Het boek is open acces, dat wil zeggen gratis online verkrijgbaar als e-book en als PDF, en aanmelden voor een gratis fysiek exemplaar is ook mogelijk (zolang de voorraad strekt). 

Wat kan MDT betekenen voor leerplicht en RMC? - woensdag 21 april 13.00 - 14.30 uur 
Jongeren worden hard geraakt door de coronacrisis. MDT (maatschappelijke diensttijd) helpt gemeenten om hun jongeren verschillende activiteiten aan te bieden met twee projecten: Jeugd aan Zet en Perspectief voor de Jeugd met MDT, een MDT-light variant ten tijde van corona. MDT groeit door. Steeds meer partijen die veel kunnen betekenen bij de invulling van het MDT-aanbod haken aan. Zo ook scholen en gemeenten. In deze workshop gaan we in op de mogelijkheden voor RMC en leerplicht om zelf in de eigen gemeenten, wellicht in samenwerking met een mbo-school, een MDT-project op te zetten. Zo biedt bijvoorbeeld de intensieve variant van MDT  mogelijkheden voor trajecten op gebied van beroepsoriëntatie, sociale ontwikkeling en het opdoen van dagritme als voorbereiding op een nieuwe opleiding. Dajana Perkic van OCW vertelt over de mogelijkheden voor LP en RMC in de nieuwe subsidieronde. Ook vertellen twee organisatoren van intensieve MDT-trajecten over wat hun traject voor jongeren betekent. Voor meer informatie: https://www.doemeemetmdt.nl/ 

Stand van zaken: aanpak jeugdwerkloosheid schoolverlaters en vsv-ers - donderdag 22 april 13.45-15.15 uur 
Met een gerichte aanpak wil het kabinet inzetten op de bestrijding van jeugdwerkloosheid op drie specifieke groepen, - Schoolverlaters PRO/VSO, - Vroegtijdig schoolverlaters (VSV), - Kwetsbare schoolverlaters in het mbo.   

In deze workshop geven het woord aan een regio die laat zien hoe zij samenwerken in de regio met het onderwijs, arbeidsmarkt en (centrum-) gemeente in de aanpak jeugdwerkloosheid. Hoe heeft deze regio het voor elkaar gekregen om de acties en programma's met elkaar te verbinden? Wat is daarvoor nodig? Dit hoor je vanuit het perspectief van het onderwijs (mbo en Pro/vso), het perspectief vanuit de (centrum-)gemeente, het SBB en natuurlijk ook vanuit perspectief van RMC. 

Documenten

Downloads

  • pdf
    Agenda Algemene Vergadering Ingrado 22 april 2021 + download
  • pdf
    Bericht Raad van Toezicht stukken Algemene Vergadering Ingrado 22 april 2021 + download
  • pdf
    Bijlage 1 Conceptnotulen Algemene Vergadering Ingrado 24 september 2020 + download
  • pdf
    Bijlage 2 Voorstel herbenoeming drie leden van de raad van toezicht + download
  • pdf
    Bijlage 3 Jaarverslag 2020 vereniging Ingrado gewaarmerkt + download
  • pdf
    Bijlage 3a Controleverklaring van de onafhankelijke accountant jaarrekening 2020 vereniging Ingrado + download
  • pdf
    Stemmen in de vereniging Ingrado + download
  • pdf
    Presentatie Algemene Vergadering Ingrado 22 april 2021 + download
  • pdf
    Concept notulen Algemene Vergadering Ingrado 22 april 2021 + download