Training/workshop

Hoe kun je jongeren effectief begeleiden?

Dinsdag 2 maart | Online via Zoom Inschrijven

Vind jij het als professional lastig om jongeren in beweging te krijgen? Lukt het niet altijd om een gezamenlijk plan op te stellen en heb je met weerstand of onbegrip te maken? In de driedaagse digitale opleiding plus individuele coaching van Divosa leer je op welke manier jij de jongeren aan jouw bureau verder kunt helpen. Je leert een nieuwe manier van kijken, denken en doen waarmee je je kennis en vaardigheden effectiever kunt inzetten. 

De opleiding vindt plaats via video-conferencing (Zoom) en is een bewerking van de eerdere vijfdaagse opleiding. De inhoud is hetzelfde, de werkvormen zijn deels anders om de opleiding geschikt te maken voor een digitale context. In de oorspronkelijke vijfdaagse opleiding oefenen we veel groepsgewijs. Dat vervangen we nu deels door individuele coaching aan de hand van (audio/video)opnamen van eigen gesprekken die je voert. Daarmee zijn zeer positieve ervaringen opgedaan in een ZonMW-project in Zoetermeer. Voor de opnamen kun je gebruik maken van je mobiel. De ervaring is dat tweemaal zo’n opname maken en bespreken een optimaal leerresultaat geeft. De totale studiebelasting kan door de deels intensievere manier van werken teruggebracht worden tot ongeveer 3,5 dag plus besparing van reistijd.

Inhoud
In de opleiding leer je:

  • zicht te krijgen op het zelfbeeld van de jongere en hierop je interventies af te stemmen;
  • luisteren naar wat de jongere eigenlijk over zichzelf zegt, zonder dit hardop uit te spreken;
  • om te gaan met verschillende doelgroepen, van lvb-ers tot aan risicojongeren;
  • omgaan met weerstand en daarop je strategie aan te passen;
  • schakelen tussen vier strategieën: kansen creëren, leren, bij de hand nemen, ondernemen met dromen en talenten;
  • je professionele intuïtie te onderbouwen;

… met als doel: je eigen professionaliteit versterken, zodat je jongeren met uiteenlopende problematiek en thuissituaties effectiever kunt begeleiden.

Bekijk het programma per dag

Data 
De opleidingsdagen zijn:

  • 2 maart 2021
  • 9 maart 2021
  • 16 maart 2021

Daarnaast heb je tweemaal een individueel coachingsgesprek naar aanleiding van (audio/video)opnames die je maakt van twee gesprekken die je voert met jongeren. Deze gesprekken worden individueel gepland en vinden plaats tussen de gezamenlijke bijeenkomsten.

Voor wie?
Deze training is bedoeld voor professionals die met jongeren werken, bijvoorbeeld jeugdconsulenten, klantmanagers, jongerencoaches, kwalificatie/leerplichtambtenaren en wijkteammedewerkers.

Door wie?
Deze training wordt gegeven door Henk Spies van Inclusivate, samen met trainingsacteur Noël Romijn. Henk Spies is psycholoog en gepromoveerd in de algemene sociale wetenschappen. Hij heeft een theorie ontwikkeld over effectieve interventies (SLIM-model) en heeft veel ervaring met jongeren. Lees verder op: inclusivate.nl/wie-we-zijn. Noël Romijn heeft een opleiding als dramadocent gevolgd en werkt met professionals in veel verschillende settings; van politie tot zorg en maatschappelijk werk.

Divosa biedt deze training samen met Ingrado aan voor met name (medewerkers van) leden van Divosa en Ingrado. Inschrijving gaat via de website van Divosa.

Niveau en studielast
Post-hbo. Bij actieve deelname aan alle drie de dagen plus individuele coaching aan de hand van opnamen die je maakt van twee gesprekken, ontvang je na afloop een certificaat. Deze training is geaccrediteerd in het landelijk kwaliteitsregister Leerplicht en RMC. Deelnemers krijgen 40 punten bij het volgen van de hele opleiding. Voor de totale opleiding kun je rekening houden met ongeveer 15 uur zelfstudie.

Ook incompany
Vind je deze training interessant en wil je hem graag met je collega's volgen? Dat kan! Divosa biedt deze training ook incompany aan. Meer informatie

Henk Spies van Inclusivate, samen met trainingsact

Docent