Artikel

Blog Corien van Starkenburg: Bestaanszekerheid

12 september 2023

Er gaat een woord rond in Den Haag: bestaanszekerheid. Ook uit de mond van partijen en politici die de afgelopen jaren aan het roer hebben gestaan, klinkt de oproep de focus op bestaanszekerheid te leggen. Opvallend aangezien het aantal mensen dat in armoede leeft onder de laatste kabinetten is toegenomen tot bijna 1 miljoen.

Onder hen zijn meer dan 200.000 kinderen; veel organisaties trokken daarover aan de bel. En gelukkig leidde dat onder meer tot het uitdelen van een gratis ontbijt op scholen. Gelukkig omdat je nu eenmaal fijner en beter kunt leren met een gevulde maag. Maar een structurele oplossing is het uiteraard niet.

Misschien is dit een van de redenen dat Nederland is gedaald naar plek 20 op de internationale ranglijst voor de naleving van kinderrechten. We komen van de vierde plaats en staan nu achter Griekenland. Volgens KidsRights, de organisatie achter de ranglijst, scoort Nederland vooral slecht op jeugdzorg en jeugdbescherming en groeien steeds meer kinderen op in armoede. Ook leven veel kinderen in asielzoekerscentra waar zij te weinig onderwijs, zorg en bescherming krijgen, stelt Marc Dullaert van KidsRights.

De relatie met bestaanszekerheid laat zich raden. Want hoe bouw je een toekomst op als je opgroeit in armoede, in angst en onzekerheid, als je niet het onderwijs krijgt waar je recht op hebt? Hoe beschamend is het dat wij, in het Wassenaar van de wereld, er niet in slagen het recht op onderwijs en ontwikkeling waar te maken voor alle kinderen? Ik hoop en verwacht dat we ons hier niet bij neer zullen leggen. Ingrado in geen geval!

Vanuit Ingrado hebben we onze standpunten rond het recht op onderwijs en ontwikkeling gedeeld met de programmacommissies van de politieke partijen. Hiervoor hebben we dankbaar gebruikgemaakt van alle input die we de afgelopen tijd ophaalden bij jullie, onze leden en partners. In de aanloop naar ons nieuwe strategisch plan (2025-2030) zullen we opnieuw met jullie in gesprek gaan. Jullie oren en ogen, jullie ervaringen, jullie vragen en antwoorden; ze zijn onmisbaar voor ons werk en onmisbaar in de bescherming van het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

GGerelateerde artikelen