Artikel

Een kansrijke toekomst voor voortijdig schoolverlaters

5 december 2023

Op woensdag 29 november vond de bijeenkomst ‘De volgende stap in aanpak voortijdig schoolverlaten’ plaats bij het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. De bijeenkomst werd mede-georganiseerd door Ingrado en het ministerie van OCW.

Samen met jongeren, docenten, mbo-scholen, gemeenten, bedrijfsleven en minister Dijkgraaf werd de volgende stap in de aanpak voortijdig schoolverlaten gezet

Jongeren willen vrijwel altijd dóór, ook als het even tegenzit. Toch verlaten nog teveel jongeren hun mbo-opleiding zonder diploma. Minister Dijkgraaf heeft daarom samen met het veld een actieplan ontwikkeld, om het aantal voortijdig schoolverlaters sterk terug te brengen. Het plan bouwt voort op de bestaande vsv-aanpak.

Weer meedoen

De korte versie van de documentaire Het Doorstroompunt werd getoond in het bijzijn van onder andere minister Dijkgraaf, Ingrado bestuurder Corien van Starkenburg, professionals uit het onderwijs en doorstroompunt-regio’s en jongeren van de entree opleiding. De minister vond dat de documentaire prachtig weergaf hoe jongeren, na lange tijd zonder opleiding of werk te hebben gevolgd, weer in staat waren, met ondersteuning van de Doorstroompunten, mee te doen met de maatschappij.

Persoonlijke ervaringen

Tijdens het programma stonden de ervaringen van jongeren, docenten en doorstroomcoaches van de gemeenten centraal. Ook werden een aantal mooie voorbeelden van het Koning Willem I college uitgelicht en gingen jongeren, docenten, doorstroomcoaches, ondernemers en de minister in gesprek over belangrijke onderwerpen zoals aanpak van persoonlijke problemen tijdens de studie, opleiden in de praktijk en goede begeleiding naar werk en opleiden in de praktijk.

Actieplan

‘Nog teveel jongeren verlaten het mbo zonder diploma’, aldus minister Dijkgraaf. ‘Het is dus extra belangrijk om samen met studenten, docenten, begeleiders, coaches vanuit de gemeenten en bedrijven een doorstart te maken met het nieuwe actieplan voortijdig schoolverlaten. Zelf zou ik liever willen zeggen: de aanpak om jongeren een kansrijke toekomst te bieden.’

‘Persoonlijke aandacht voor iedere jongere is de kern. Als er één ding duidelijk is, is het wel dat achter het cijfer van voortijdig schoolverlaten allerlei verschillende jongeren zitten, met ieder een unieke situatie en eigen verhalen.’

Het Actieplan VSV bouwt voort op de successen van de bestaande vsv-aanpak. Maar ook met extra aandachtspunten. Om er maar één te noemen: de realiteit is dat niet alle jongeren teruggaan naar het onderwijs. Juist voor die groep is het belangrijk dat we hen de kans bieden om ook in de praktijk, als zij aan het werk gaan, alsnog een certificaat of diploma te behalen.

Lees hier het Actieplan VSV.

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

GGerelateerde artikelen