Artikel

Hoe kunnen we psychische problemen jongeren voorkomen?

22 maart 2022

Eén op de vijf jongeren kampt met psychische problematiek. Wat is er volgens experts nodig om het probleem aan te pakken? Daarover ging op 14 maart het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamercommissie van VWS .

De coronacrisis heeft de problematiek die er al langer was onder jongeren, alleen maar groter gemaakt. Er zijn meer jongeren dan ooit die mentale zorg nodig hebben. Van laagdrempelige hulp tot specialistische zorg waar helaas nog altijd lange wachtrijen voor zijn. Hoe lang die wachtrijen precies zijn, dat weet niemand. Een grote frustratie is dat hier geen cijfers over bekend zijn.

Op 14 maart vond het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamercommissie van VWS plaats over de mentale gezondheid van jongeren. De leden van de commissie gingen in gesprek met o.a. JOB MBO, CNV, Mind, NJR, Jongpit, CBS en het Trimbos Instituut.

De experts gaven aan dat er onder andere moet worden ingezet op het versterken van jongeren zelf, het verminderen van prestatiedruk, het vereenvoudigen van het stellen van hulpvragen en het verbeteren van de toegang tot passende hulp.

Ingrado stuurde de Tweede Kamercommissie VWS voorafgaand aan het rondetafelgesprek deze brandbrief.

Kijk hier het debat terug >

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.