Artikel

Mbo wil financiële steun voor student in armoede

20 december 2022

De MBO Raad vraagt aandacht voor armoede onder mbo-studenten. Het aantal aanvragen bij o.a. het mbo-studentenfonds stijgt.

De hoge inflatie en armoede zorgt ervoor dat studenten vaker te maken krijgen met armoede. Deze financiële crisis voor studenten volgt op de coronacrisis, waar veel studenten te maken kregen met een mentale crisis. 

Goede initiatieven
De MBO Raad ziet veel goede initiatieven vanuit mbo-scholen om studenten te helpen, onder andere door de schoolkosten zo laag mogelijk te houden, gratis ontbijt of lunch aan te bieden en budgetcoaches in te stellen.

Studenten kunnen ook een aanvraag doen bij het mbo-studentenfonds voor hulp bij schoolkosten. Ook hebben scholen vaak zelf een fonds voor studenten die ouder zijn dan 18 jaar.

Actie gevraagd van politiek
Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad wil graag meer aandacht voor studenten in nood van de politiek. Dit zou kunnen door alle studenten een energietoeslag uit te keren, het naar voren halen van de tijdelijke verhoging van de basisbeurs en het beter informeren van studenten over toeslagen. Zo geeft het Nibud bijvoorbeeld aan dat 1 op de 3 studenten geen zorgtoeslag aanvraagt.

Omgaan met armoede
De handreiking ‘Omgaan met armoede op scholen’, bedoeld voor primair en voortgezet onderwijs is recentelijk geactualiseerd. In 2023 verschijnt nog een uitgave voor het mbo.

Lees meer in het uitgebreide artikel van de NOS: Mbo wil financiële steun van kabinet en gemeenten voor student in armoede (nos.nl)

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.