Artikel

Blog: Miljoenennota

10 oktober 2023

Alweer even geleden dat ‘ie er was. De Miljoenennota. Niet heel spannend dit keer, want demissionair kabinet zoals je weet. Toch is het de moeite waard bij een aantal punten stil te staan.

Naast aandacht voor het mentale welbevinden van alle jongeren, vooral ook maatregelen voor onze mbo’ers. De demissionaire regering trekt geld uit voor het bevorderen van kansengelijkheid voor mbo-studenten en voor het verbeteren van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Ook voor het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters is geld gereserveerd, evenals voor het Stagepact waar afspraken in staan om er samen voor te zorgen dat alle studenten een stage of leerbaan krijgen met de juiste begeleiding en goede randvoorwaarden. Een passende beloning lijkt er een van. Heel terecht, want hoe raar is het dat mbo’ers meedraaien als volwaardige medewerkers zonder daar in de verste verte maar voor beloond te worden.

Best blij dus met de extra inzet op onderwijs. En toch….hebben we nog wel wat wensen. Niet voor niets deelden we onze standpunten met de programmacommissies van de politieke partijen. Daarin pleiten we er onder meer voor dat ieder kind in beeld blijft, ook als hij of zij is vrijgesteld van de leerplicht. En vragen we om in te zetten op ondersteuning van thuiszitters en kinderen zonder schoolinschrijving (absoluut verzuimers en kinderen met een vrijstelling 5 onder a).

Daar moest ik aan denken toen ik 3 oktober jl. dagvoorzitter was bij het landelijk werkatelier van WEL in ontwikkeling. Ingrado is, zoals jullie weten, een van de projectpartners, naast Gedragswerk en het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd. Een drukbezocht werkatelier dit keer, met genodigden in de zaal en maar liefst 80 deelnemers online. We hebben er nu 2 jaar opzitten en hebben nog 2 jaar te gaan. Een mooi moment dus om de balans op te maken. Dat deden we onder meer door de inhoud van de leerrapportage te delen en professionals van leerplicht en onderwijs hun ervaringen te laten vertellen.

De bijeenkomst vond plaats op het Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam. Een prachtige school in hartje Rotterdam; met recht een kansrijke school. Wat kunnen we veel leren van deze school voor praktijkonderwijs als het gaat om de zaken die in de Miljoenennota aandacht krijgen. Een school en een vorm van onderwijs waarbinnen men heel goed in staat is om jonge getalenteerde mensen op te leiden en vaak ook direct te begeleiden naar werk. Stages op maat en een naadloze overgang van school naar werk. Een perfecte plek dus voor een middag over wat WEL kan. Uitgaan van wat de leerling nodig heeft en niet van het systeem. Een perfecte plek ook om input en inspiratie op te halen voor invulling van veel punten uit de Miljoenennota.

De komende tijd houden we de verkiezingsprogramma’s kritisch tegen het licht. Wat zien we terug van onze inbreng? Wat zijn de partijen van plan om alle kinderen en jongeren in staat te stellen het recht op onderwijs en ontwikkeling te verzilveren? Wij houden vinger aan de pols. Jullie ook?

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.