Artikel

Participatie op de arbeidsmarkt

1 november 2020

Algemene toelichting

Een groot deel van de jongeren bereidt zich via het onderwijs succesvol voor op zelfstandig functioneren op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Ongeveer 15 procent van alle jongeren heeft hier op enig moment hulp bij nodig (CBS, 2019). Hulp bij het vinden van passende zorg of het vinden van een opleiding of werk. Vaak spelen er ook andere moeilijkheden, zoals schulden of problemen thuis. 
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bieden van passende hulp aan deze groep. In de praktijk blijkt dit lastig aangezien relatief veel jongeren problemen op meerdere leefgebieden hebben en daardoor te maken hebben met verschillende instanties en wettelijke kaders. De jongere centraal zetten met een brede aanpak die dwars door alle wettelijke kaders heen gaat en ruimte geeft aan professionals om deze jongere te ondersteunen richting zelfstandigheid is nodig. 
Om nog slagvaardiger te kunnen zijn en iedere jongere een passende plek te laten vinden, hebben we een droom: inzet voor alle minder zelfredzame jongeren, één regievoerder en afstemming van wet- en regelgeving waardoor maatwerk mogelijk is. Ingrado heeft samen met haar leden het RMC Manifest ontwikkeld waarin deze droom is vertaald naar een ambitie. Lees het en laat je inspireren. Wij gaan ermee aan de slag want jongeren verdienen het.
 

Downloads

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.