Uitval van lesdag(en) door het tekort aan onderwijspersoneel; is school (wettelijk) verplicht om opvang te regelen?
Ingrado ontvangt signalen over uitval van lesdag(en) door het tekort aan onderwijspersoneel.
Ouders geven aan dat zij niet in staat zijn om op de uitgevallen lesdagen opvang te regelen, bijvoorbeeld omdat zij fulltime werken of omdat zij financieel niet in staat zijn opvang te bekostigen en/of geen steunnetwerk hebben. Het onderwijs geeft aan dat door het personeelstekort les niet mogelijk is. Is school (wettelijk) verplicht om opvang te regelen voor leerlingen waarbij de lessen uitvallen?
Antwoord: Op de website van de Rijksoverheid is een artikel gepubliceerd over wat scholen moeten doen bij lesuitval. De school is verplicht om zorg te dragen voor de invuling van het minimum aantal onderwijsuren. Als ouders het niet eens zijn met de manier waarop school omgaat met lesuitval dan kunnen zij bezwaar maken bij de schoolleiding.
Wat als een jongere niet wil dat zijn ouder(s) aanwezig is/zijn bij een verzuimgesprek?
Een jongere van 16 jaar of ouder, moet zelf toestemming geven voor het verwerken van zijn/haar persoonsgegevens. Als een jongere aangeeft dat hij/zij liever niet met jou in gesprek wil met zijn ouders erbij, dan moet je dit respecteren. Je legt dit vast in zijn/haar verklaring. Ouders kunnen hier niet tegen in gaan.
Ouders zijn vanuit de leerplichtwet verantwoordelijk voor de schoolgang van hun minderjarige kind. Dit betekent dat je hen de feitelijkheden rondom het verzuim moet meedelen. Dit mag ook vanuit de privacywetgeving.
Je mag hen vertellen dat er verzuim is, hoe vaak en wanneer. Je mag hen alleen niet vertellen wat de jongere (hun kind) als reden voor het verzuim heeft aangegeven, als deze jongere hier niet voorafgaand toestemming voor heeft verleend. De inhoud van het gesprek met de jongere over het verzuim mag je dan niet delen met de ouders.
Een tip: Ga eerst in gesprek met de ouders. Dan kan je namelijk nog niets vertellen over de inhoud van het gesprek met de jongere, want dit heeft dan nog niet plaats gevonden.
Is een particuliere school verplicht om een verzuimmelding te doen?
Ja. Een particuliere school is een B3-school. Op deze scholen is artikel 21 van de Lpw van toepassing. Deze scholen zijn op grond van de leerplichtwet verplicht om verzuim te melden.
Om het verblijf op een B3-school te laten gelden als vervulling van de leerplicht, moeten dergelijke scholen door de leerplichtambtenaar zijn aangemerkt als ‘school in de zin van artikel 1, onderdeel b, onder 3 van de Leerplichtwet 1969’. Lees hier meer over B3-scholen.
Moet ziekteverzuim of een schorsing door school worden gemeld bij leerplicht?
Bij ziekteverzuim en schorsing is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Dit wordt niet gemeld bij de leerplichtambtenaar. Tenzij school vermoedt dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim. Dan wordt dit gemeld als overig verzuim. Meer informatie over de verschillende soorten verzuim en het melden van verzuim is te vinden op de website van DUO.
Kan een mbo-instelling een leerling uitschrijven als hij door ziekte tijdelijk niet aan praktijklessen of stage kan deelnemen?
De deelnemer en de instelling hebben een onderwijsovereenkomst getekend. Dit betekent voor de instelling dat zij moet zorgen dat de deelnemer een diploma moet kunnen halen. Als een deelnemer door fysieke of psychische redenen niet in staat is de opleiding te volgen, dan moet er een gesprek plaatsvinden om te kijken hoe het nu verder met de opleiding moet gaan en wat de mogelijkheden zijn.
De deelnemer betaalt voor de opleiding. Als de deelnemer niet in staat is de volledige opleiding te volgen dan kan het financieel aantrekkelijker zijn om te stoppen. Dan kan hij zijn schoolgeld terugkrijgen. Dit laat echter onverlet dat eerst bekeken moet worden hoe de deelnemer zijn opleiding kan vervolgen.
De instelling mag niet zomaar uitschrijven, dit kan alleen in overleg met de deelnemer.
Wie nodig je uit en informeer je als leerplichtambtenaar in het geval van gescheiden ouders?
Als leerplichtambtenaar nodig je naar aanleiding van een verzuimmelding beide ouders uit. In de meeste gevallen komt de ouder waar de jongere op dat moment verblijft op gesprek. Als de andere ouder ook het gezag heeft over de jongere dan wordt deze ouder geïnformeerd over het gesprek. Dit betreft niet de inhoud van het gesprek maar de verzuimmelding en de vervolgacties van de leerplichtambtenaar.
Kan er bij leerlingen zonder burgerservicenummer (BSN) bij verzuim actie ondernomen worden vanuit leerplicht?
Jongeren die verblijven in Nederland maar niet officieel in Nederland staan ingeschreven vallen onder de werking van de Leerplichtwet. Verzuim moet dan ook gemeld worden bij de leerplichtambtenaar. Dit is opgenomen in artikel 16 lid 3 Lpw. Dit betekent dat de leerplichtambtenaar actie kan ondernemen bij verzuim. De werkwijze van de leerplichtambtenaar en de ketenpartners is beschreven in de Methodische Aanpak Schoolverzuim.
Moet ik boa zijn om een Halt proces-verbaal te mogen opmaken?
Alle proces-verbalen, ook die voor Halt, moeten worden opgemaakt door een boa. Dit waarborgt dat een jongere op een behoorlijke manier wordt opgeroepen en wordt gewezen op zijn rechten (consultatiebijstand, tolk en cautie).
Meer informatie over een Halt proces-verbaal vind je in ons kennisdossier over de Methodische Aanpak Schoolverzuim. Je kunt daar ook het Halt proces-verbaal format downloaden.
Als er tijdelijk geen boa aanwezig is bij gemeente kan er dan wel een Halt-verwijzing worden gedaan?
Een Halt verwijzing kan alleen door een boa worden gedaan. Als er tijdelijk geen boa in de gemeente is, kan het OM worden gevraagd of een boa uit een andere gemeente de Halt verwijzing mag doen. In dat geval moet een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend door het Openbaar Ministerie en de politie.