Waar vind ik veel gestelde vragen over de Wet politiegegevens (Wpg)?
Ingrado heeft een document samengesteld op basis van vragen die leden hebben gesteld tijdens webinars en vragen die online gesteld worden. Aan de hand van de antwoorden op de vragen leggen we uit hoe de Wpg van invloed kan zijn op het werk van leerplichtambtenaren en waar je als organisatie aan moet voldoen bij het verwerken van persoonsgegevens. Het document is hier te vinden.
Als DUO of scholen meldingen van verzuim verwerken ( opslaan) valt dit dan ook onder de Wet politiegegevens (Wpg)?
Nee, ondanks het feit dat het hier gaat om strafbare feiten op grond van de Leerplichtwet.
DUO en scholen zijn geen "bevoegde autoriteiten" in de zin van de Wet politiegegevens. Een bevoegde autoriteit is iedere overheidsinstantie die als taak heeft de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen. DUO en Scholen hebben die taak niet dus zijn zij geen bevoegde autoriteit in de zin van de Wpg. Gegevens omtrent meldingen die zij verwerken (opslaan,verstrekken of ontvangen) vallen daarom onder de AVG. Bron: Tweede Kamer, vergaderjaar 2017–2018, 34 889, nr. 3 pagina 8
Meer weten over de Wpg?
De veelgestelde vragen over de Wpg zijn gebundeld in een document.
Ingrado organiseert ook regelmatig webinars over dit onderwerp. Kijk in de agenda of zoek op 'wpg'.
Mag je als leerplichtambtenaar zonder BOA bevoegdheid voor een zitting worden opgeroepen door de rechtbank?
Ja dat mag. De toezichthouder heeft meer zicht op de situatie van de jongere dan de BOA die alleen het proces-verbaal heeft opgemaakt. In het kader van artikel 3 Besluit politiegegevens buitengewoon opsporingsambtenaren heeft een niet-BOA wel de mogelijkheid om inzage te hebben in de stukken die vallen onder de Wpg. Voor de rechtbank is het hebben van een BOA bevoegdheid geen voorwaarde om op te roepen als getuige deskundige.
Heb je andere vragen over de Wpg? Ingrado heeft alle vragen over de Wpg voor je gebundeld.