Thema bijeenkomst

Lancering onderzoek en documentaire ‘vsv’ers aan het werk’

Vrijdag 28 maart 2025 | Burgerzaal Stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP Nijmegen

Luister, kijk en praat mee op vrijdagmorgen 28 maart over voortijdig schoolverlaters die aan het werk gaan.

Deze ochtend wordt geleid door Peter Kwint (voormalig Kamerlid). Regioplan zal deze ochtend het nieuwe onderzoeksrapport en de belangrijkste bevindingen over jongeren zonder startkwalificatie die zijn gaan werken toelichten.
Vervolgens is dan de première van de documentaire ‘vsv’ers aan het werk’ waarin jongeren, mbo-instelling, Doorstroompunt en werkgevers aan het woord komen. “Waarom kiezen deze jongeren voor werk boven het behalen van het diploma? En wat kunnen we hiermee?”
Tenslotte is er ruimte om samen met vertegenwoordigers van het mbo, Doorstroompunten, gemeente, jongeren, werkgevers en politiek te discussiëren over mogelijke oplossingen.

Programma

09.30 - 10.00 uur  Inloop

10.00 - 10.10 uur  Welkom

10.10 - 10.40 uur  Uitleg onderzoeksresultaten door Regioplan

10.40 - 11.10 uur  Premiere documentaire ‘vsv’ers aan het werk’

11.10 - 11.25 uur  Koffiepauze

11.25 - 12.30 uur  Paneldiscussie mét publiek

12.30 - 13.00 uur  Napraten met een broodje

Locatie en route

De bijeenkomst vindt plaats in de Burgerzaal in het Stadhuis van Nijmegen (Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP Nijmegen). Het stadhuis van de gemeente Nijmegen is te vinden midden in de binnenstad. Het historische stadhuis van Nijmegen ligt aan de Burchtstraat in Nijmegen, hoewel het stadhuis zelf gelegen is aan de naastgelegen Korte Nieuwstraat. Parkeren kan betaald in de binnenstad. Vanaf het centraal station in Nijmegen is het 12 minuten lopen.

Over vsv’ers aan het werk

De afgelopen jaren is het aantal mbo-studenten dat voortijdig stopt met de opleiding flink toegenomen. Een aanzienlijk deel van deze voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) besluit om te gaan werken. Ongeveer 40% van deze vsv’ers besluit, een jaar na uitval zonder startkwalificatie, om te blijven werken. Over de redenen waarom jongeren de opleiding verlaten om zonder startkwalificatie te gaan werken en over de factoren die bepalen dat ze tot deze beslissing zijn gekomen, is weinig overzicht.

Jongeren die aan het werk gaan zonder startkwalificatie zijn kwetsbaar op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk om te weten wat de ervaringen van deze jongeren bij de overstap en tijdens het werk zijn en wat ze nodig hebben om zich verder te kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door aanvullende scholing.

De term ‘Groenpluk’ is eigenlijk geen gelukkige omschrijving omdat deze vooral wijst naar de werkgevers. Het insinueert dat werkgevers studenten van het mbo ‘afplukken’. Dit is niet het geval, volgens het onderzoek. Voormalig minister Dijkgraaf heeft een actieplan  gelanceerd met daarin een pakket van maatregelen die het aantal jongeren die het mbo zonder diploma verlaten, moet verlagen. Hierin is ook aandacht om het onderwijs voor jongeren die in de praktijk willen leren, aantrekkelijker te maken.

Over het onderzoek

Ingrado heeft Regioplan gevraagd om onderzoek te doen naar jongeren die zonder startkwalificatie gaan werken. Niet alleen de cijfers zijn belangrijk maar ook de overwegingen die jongeren maken om deze overstap te maken. Welke factoren zoals verkeerde studiekeuze, geldzorgen, mentale problemen etc. spelen een rol en in welke mate? Meer inzicht in de beweegredenen van jongeren die zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt betreden, kan waardevolle aanknopingspunten bieden voor beleid. Meer inzicht hierin kan de overheid, gemeente, mbo-instellingen en werkgevers meer handvatten bieden om de positie van deze jongeren op de arbeidsmarkt te versterken.

Over de documentaire

De documentaire geeft kleur en beeld bij het onderzoeksrapport waarin Peter Kwint op bezoek gaat bij jongeren die zijn gaan werken zonder startkwalificatie. Wat zijn hun beweegredenen en hoe zien zij hun toekomst? Maar hij gaat ook op bezoek bij een mbo-instelling die nauw samenwerkt met het Doorstroompunt en andere ketenpartners. Hoe kijken zij tegen deze problematiek aan en wat doen zij om deze jongeren te helpen? Tenslotte bezoekt hij ook de voorzitter van MKB-Nederland. Hoe kijkt het bedrijfsleven eigenlijk tegen deze ongediplomeerde schoolverlaters aan en wat kunnen zij hierin betekenen?

Wat kan er met de documentaire?

De bedoeling van de documentaire is om ‘kleuring’ te geven bij het onderzoek én als tool in de regio’s om het onderwerp ‘vsv’ers aan het werk’ op de agenda te krijgen en vervolgens regionaal te bespreken t.b.v. het regionale plan. De documentaire kan gebruikt worden om in de diverse regio’s bij diverse bijeenkomsten het gesprek over dit thema op gang te helpen. Op toegankelijke wijze worden beleidsmakers, gemeenteraden, arbeidsmarktregio’s, onderwijs en iedereen die met deze jongeren werkt, aangespoord met elkaar te onderzoeken welke oplossingen passend zijn en wie daar een bijdrage aan kan leveren.