Training/workshop

Training ‘Jongeren naar werk begeleiden’ Arnhem

Meerdere data | 29 oktober: Stadhuis Arnhem, Koningstraat 38, 6811 DG Arnhem, 9 december: Stadskantoor, Eusebiusbuitensingel 53, 6802 EG Arnhem

Doorstroompunten krijgen in het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’ de ruimere opdracht om jongeren tot 27 jaar, die niet in werk of opleiding actief zijn, te monitoren, te schakelen of te begeleiden naar een passende plek. Dat vraagt om brede kennis van het sociaal domein, de verschillende ketenpartners die daarbinnen actief zijn, hun wettelijk opdracht, werking van processen rond indicering en voorzieningen rond ondersteuning van deze jongeren naar werk.   

Buiten kennis over wettelijke achtergronden, is het belangrijk voor medewerkers van Doorstroompunten om op de juiste manier met jongeren in gesprek te zijn. Daartoe is een hulpmiddel ontwikkeld, waarlangs het gesprek met jongeren gevoerd kan worden. Dat vraagt om kennis van de praatplaat, maar ook om inzicht in het hanteren van gesprekstechnieken en de juiste interactie met jongeren.   

Ingrado vindt de samenwerking tussen mbo-instellingen en het Doorstroompunt belangrijk. Daarom is het mogelijk dat medewerkers uit het mbo door het Doorstroompunt uitgenodigd kunnen worden om deel te nemen aan deze training.  

Inhoud training 

Voor een goede advisering van de jongeren die de overstap maken naar werk, is het nodig om de professionals van de Doorstroompunten en mbo-instellingen te scholen. Hierin zien we twee belangrijke vaardigheden;  

  1. Kennis van de Participatiewet en indicatie banenafspraak  

  2. Gesprekstechnieken en gebruik van ‘de praatplaat’  

De doelen van de training:  

  • Deelnemer heeft kennis over de relevante voorzieningen van de participatiewet die jongeren kan ondersteunen naar werk en op de werkplek zelf.   

  • Deelnemer weet globaal welke instantie welke dienstverlening kan verlenen in de begeleiding van jongeren naar werk.   

  • Deelnemer is in staat om in begrijpelijke taal en met behulp van nieuw ontwikkelde tool, jongeren op maat voor te lichten over de mogelijkheden van ondersteuning naar en op het werk.   

  • Deelnemer kent de gevoeligheden en kwetsbaarheden die bij jongeren rondom (de keuze voor) deze ondersteuning liggen en kan hier in het gesprek mee omgaan.   

Programma en locatie 

Wij bieden deze training aan op vier verschillende locaties verspreid over het land: Emmen, Arnhem, Eindhoven en Rotterdam. Hieronder lees je hoe het programma eruitziet: 

09.30 - 11.30 uur Kennis over relevante onderdelen uit de Participatiewet (Wet- en regelgeving)  

11.30 - 12.30 uur Kennis over ketenpartners en indicatie banenafspraak  

12.30 - 13.15 uur Lunch  

13.15 - 14.00 uur Gebruik van de praatplaat  

14.00 - 15.30 uur Gesprekstechnieken  

15.30 - 16.00 uur Afsluiting  

Locatie 

29 oktober: Stadhuis Arnhem, Koningstraat 38, 6811 DG Arnhem
9 december: Stadskantoor, Eusebiusbuitensingel 53, 6802 EG Arnhem