Artikel

Zorgen om Amsterdamse jeugd

7 februari 2023

Bij het televisieprogramma Buitenhof hield de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een pleidooi om te investeren in jongeren.

‘Investeer in kinderen en jongeren en doe dat niet alleen wanneer ze een maatschappelijk probleem vormen. Vaak is er pas aandacht voor jongeren op het moment dat ze crimineel worden', aldus burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. De burgemeester trekt aan de bel bij Buitenhof over de grote toename in het aantal drugs dat op staat wordt gevonden en jongeren die niet alleen steekwapens, maar ook automatische wapens op zak hebben. 

De straatcultuur waarin jongeren opgroeien is verhard. ‘Met name minderjarige jongens in Zuidoost en Amsterdam Nieuw-West groeien op straat op, omdat ze klein wonen en weinig mogelijkheden hebben. Hierdoor komen ze snel onder druk te staan van oudere jongens en meiden die wapens gebruiken, veel geld hebben, luxegoederen dragen en een voorbeeld voor hen zijn’, aldus Halsema. Om dit te handhaven is veel mankracht van instanties nodig, maar dat stokt op dit moment door een groot tekort.

Ondanks de inzet van jeugdcoaches en handhavers op straat lukt het niet om gezinnen die het moeilijk hebben op tijd tegemoet te komen en te helpen voordat jongeren de misdaad ingaan. Ook zijn er lange wachtlijsten voor de jeugdzorg, zijn er veel jongeren met mentale problematiek en er is een woningnood waardoor (jong)volwassenen lang bij hun ouders moeten wonen.  

Bekijk het item hier:  Femke Halsema: 'Investeer in kinderen en jongeren vóórdat ze een maatschappelijk probleem vormen' - BNNVARA

Deel dit artikel:

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

GGerelateerde artikelen